NL EN

BOEKEN: Brieven uit Spanje

Live Reserveer tickets

In 2020 deden de Spaanse kunstenaars Carme Nogueira onderzoek naar de herinneringen van de Spaanse gemeenschap in Breda, arbeiders die in de jaren zestig het Spanje van dictator Franco verlieten om in Nederland te gaan werken. Tijdens hun residency verzamelden Nogueira en Prado beelden, voorwerpen en persoonlijke verhalen om deze vergeten geschiedenis zichtbaar te maken. Hun resultaten zijn verzameld en in context geplaatst in een publicatie, getiteld Brieven uit Spanje, en is geïnspireerd op de Spaanse krant Carta de España die in de jaren zeventig de link vormde tussen de Spaanse migranten en het thuisland.

Bij de boekpresentatie ligt de nadruk op het maatschappelijke engagement van kunstenaars in de jaren zeventig en nu. Carme Nogueira en Elena Prado geven meer inzicht in hun project, Hans Abelman gaat dieper in op het ABC-boek dat hij samen met Nelly Soetens in de jaren zeventig maakte om migranten Nederlands te leren en kunstenaarsduo Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum geven hun visie op de dynamiek tussen de kunstenaar en het sociale domein in het heden. Gemodereerd door Esther van Rosmalen en Marjolein van de Ven.

De publicatie Brieven uit Spanje is vormgegeven door ferranElOtro, en is een samenwerking tussen Carme Nogueira, Elena Prado, Stedelijk Museum Breda, Artist in Residence Witte Rook en Stadsarchief Breda. Deze samenwerking is gebaseerd op een gezamenlijke wens om het verhaal van de stad te vertellen binnen een artistieke context.

Deelnemers

Netwerk

Series

back