NL EN

Eugenio Dittborn — MAPA

Eugenio Dittborn (1943, Santiago de Chili, Chili) maakt vanaf 1984 werken die hij Airmail Paintings noemt. Grote doeken van wit, synthetisch materiaal worden door de kunstenaar bedrukt, beschilderd en soms worden er objecten aan vastgehecht. Dan worden de doeken gevouwen, in speciaal ontworpen enveloppen gestoken en via luchtpost verzonden naar de plaats van de tentoonstelling. De enveloppen geven tevens informatie over de eerdere “reizen” van de werken.

Tussen 1984 en 1993 produceerde Eugenio Dittborn meer dan 100 Airmail Paintings en verzond deze naar tentoonstellingsplaatsen over de gehele wereld. Eugenio Dittborn realiseerde meerdere van de Airmail Paintings in samenwerking met andere personen en vaak worden illustraties of teksten die refereren aan de stad van bestemming als commentaren tcegevoegd. Dittborn maakt ook kunstenaarsboeken en video films, deze werden ook in Witte de With getoond. La Casa de Erasmo de Rotterdam is een project dat Eugenio Dittborn speciaal voor zijn tentoonstelling in Witte de With realiseerde. Het is een project dat het belang van de Airmail Paintings en van Dittborn’s verzamelingen van dingen en mensen direct verplaatste naar de wereld van Rotterdamse drugverslaafden, n.l. bezoekers van “Perron 0″, een opvangcentrum voor drugsverslaafden. In zijn ogen zijn zij “nomaden”, reizigers zonder huis, net als zijn Airmail Paintings. Het project bestond uit het ontwerp, de produktie en de roulatie van een nieuwe Airmail Painting. Het was tevens een informeel onderzoek, uitgevoerd met medewerking van drugverslaafden in Rotterdam, dat zich richt op de definitie van “het huis”, opgevat als een bestemming, een schuilplaats, een toevluchtsoord en een rustplaats. De tekeningen en teksten voor La Casa de Erasmo de Rotterdam waren van de hand van Jeroen, Guy Fierens, Pieter ‘Penn’ de Jager, Alford G.M. Marsdin en Jeffrey Sulter.

Het project van Eugenio Dittborn wordt gedocumenteerd in Cahier #2.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen, de catalogus Eugenio Dittborn, MAPA met teksten van Guy Brett, Sean Cubitt, Eugenio Dittborn, Roberto Merino, Gonzalo Munoz, Nelly Richard en Adriana Valdes.

Deelnemers

Curators

back