NL EN

Oscar Santillan — Zaratán

“Er is een verhaal dat alle geografische uithoeken en alle tijdperken heeft aangedaan – het verhaal van zeelieden die op een onbekend eiland landen dat vervolgens in de zee zakt en hen laat verdrinken, omdat het een levend wezen blijkt te zijn.”
Jorge Luis Borges, Book of Imaginary Beings, 1957

Zaratán is een nieuwe opdracht aan kunstenaar Oscar Santillan (1980, Ecuador) van Witte de With Center for Contemporary Art in het kader van Para | Fictions. Op basis van verwante onderzoekslijnen en literaire referenties verwijst Santillan onder andere naar het schrijfwerk en leven van Jorge Luis Borges (1899-1986), verhalen van reizigers over denkbeeldige eilanden uit het tijdperk van de koloniale verkenning en de film The Messenger, die door tragische omstandigheden nooit voltooid werd.

De titel Zaratán is de naam van een mythisch wezen uit Borges’ Book of Imaginary Beings (1957), waarvan zeelieden denken dat zijn schild een eiland is; het eiland gaat verloren zodra het dier onder het wateroppervlak verdwijnt. Santillans project onderzoekt hoe we in onze verbeelding het onbekende vormgeven met de beelden en woorden die we tot onze beschikking hebben, geïnspireerd door Borges’ typische duizelingwekkende spel tussen encyclopedische feiten en wonderlijke verhalen.

De presentatie is het resultaat van maandenlang onderzoek dat in Rusland begon en eindigde in de Dominicaanse Republiek. Santillan creëert een parallelle realiteit aan de hand van Borges’ literaire werk, en maakt zo het denkbeeldige zichtbaar en tastbaar door empirische definities van materiaal en bestaan subtiel te ontwijken.

Samenwerkingspartners

Gabriela Aleman (schrijver, Ecuador), Maritza Alvarez (fotograaf, Dominican Republic), Ludo Hellemans (bioloog, Netherland), Frans Snik (astronoom, Nederland), Orlando Inoa (historicus, Dominicaanse Republiek), Salomon Kroonenberg (geoloog, Nederland), Matteo Gatti (kunstenaar, Ital), Raul Masu (musician, Italy), Ana Pavlisova (vertaler, Russia), among others.

The Messenger

Samenstelling en prestatie - Raul Masu
Cinematografie en editing - Louis Henderson

Para | Fictions

Zaratán is onderdeel van Para | Fictions, een serie die ontsproot uit de bijzondere overeenkomsten tussen literatuur en beeldende kunst in de hedendaagse cultuur. Als zowel kunst als literatuur vormen van denken zijn, wat ontstaat of gaat verloren in kruisbestuivingen, vertalingen en interactie tussen de twee?

Dergelijke vragen staan centraal in een reeks van voortdurend onderzoek op de begane grond via het werk van tien kunstenaars; Daniel Dewar & Grégory Gicque, Calla Henkel & Max Pitegoff, Mark Geffriaud, Laure Prouvost, Oscar Santillan, Dineo Seshee Bopape, Lucy Skaer and Rayyane Tabet. Elk project gaat uit van een andere artistieke methodologie, die volgt uit een combinatie van de visuele interesses en literaire achtergrond van elke kunstenaar, om te onderzoeken hoe levensvatbaar het is ‘referentie’ als ‘vorm’, en ‘vertaling’ als ‘co-auteurschap’ te zien.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

AMMODO

Verwante items

back