NL EN

Afra Eisma: Poke Press Squeeze Clasp

Met ongebruikelijke toepassingen van handwerktechnieken onderzoekt en onthult Afra Eisma persoonlijke verhalen via immersieve en intieme installaties gemaakt van textiel, sculpturen, keramiek en geluid. Geboren en gevestigd in Nederland, laat ze zich voor haar werk inspireren door personages of denkbeeldige vrienden die een opzettelijke dosis luchthartigheid toevoegen aan sensualiteit. In opdracht voor 84 STAPPEN ontwierp de kunstenaar een nieuwe omgeving waarin een variëteit aan sociale activiteiten kan plaatsvinden: van grootschalige lezingen en workshops tot intieme gesprekken en educatieve activiteiten. Als reactie op een toenemend gevoel van onbehagen, isolement, onzekerheid en levensangst met betrekking tot alles wat gezien wordt als vreemd binnen onze familiaire omgeving, wil Eisma de pijn verzachten door middel van het cultiveren van wederzijds begrip en het teweegbrengen van een gedeelde ervaring via kunst.

De kunstenaar put uit de literaire werken van invloedrijke vrouwelijke auteurs – waaronder Audre Lorde en Ursula K. Le Guin – en combineert ideeën uit hun oeuvre met eigen fantasiefragmenten. Dit brengt ze tot uitdrukking in een werk waarin buitenaardse wezens tijdens een gezellige bijeenkomst genieten van zaken die voor ons nu nog niet mogelijk zijn: fysieke nabijheid en omhelzing. Verzameld rondom een vloerkleed worden verschillende omgevingen opgeroepen – een zitkamer, of misschien wel een kampvuur – waarmee ze de tentoonstellingsruimte een zekere levendigheid en informaliteit wil geven. Tussen de buitenaardse wezens bevinden zich verschillende vaten of containers, die door de kunstenaar zijn uitgevoerd in textiel of keramiek. De kunstenaar maakt gebruik van het instrument als drager en medium van verbeelding, gedachten en gevoelens.

De kunstenaar bedankt Mechteld Jungerius, die assisteerde bij het maken van de installatie; Marnix van Uum, editor van het audio-werk; en Nadie Borggreve, onofficieel hoofd van de Alien Fashion Department.

Deelnemers

Curators

Series

Verwante items

back