NL EN

Bernadette Corporation

Witte de With toont van 19 november 2005 tot en met 8 januari 2006 de eerste solotentoonstelling van Bernadette Corporation in Nederland.

Opening 18 november 2005, 17:30 uur

Vanaf 1994 werkt de anonieme, internationale groep kunstenaars die gebruikmaakt van het logo Bernadette Corporation in verschillende samenstellingen op het grensvlak van mode, kunst en activisme. Het omzeilen van een identiteit lijkt voor deze kunstenaars de voornaamste drijfveer te zijn achter hun rijke artistieke productie. Achtereenvolgens stond Bernadette Corporation voor een underground modelabel (1995-1997), een in eigen beheer uitgegeven kunsttijdschrift Made in USA(1999-2001), een collectief geschreven roman Reena Spaulings(Semiotext(e), 2005) en een aantal video’s en installaties. Hoewel deze producties door de diversiteit aan media sterk van elkaar verschillen, zijn ze verbonden door een speelse en intelligente vertaling van het concept en bewust beperkte duur.

Bernadette Corporation is door Witte de With uitgenodigd om een presentatie te maken waarin de afgelopen tien jaar worden gedocumenteerd. Daarnaast worden de eerste stappen van hun nieuwe filmproductie Pedestrian Cinema als primeur getoond.

Pedestrian Cinema is een onafhankelijk filmproductiebedrijf met als thuisbasis Berlijn. Het richt zich op onderzoek naar de marges van het medium film. Een jaar lang wordt gewerkt aan een digitale film met installaties, live performances en klank(land)schappen, waarbij de mise-en-scène binnen een open gelaten scenario functioneert. In Witte de With zijn de eerste resultaten op vier projectieschermen te zien.

Zie voor meer informatie de website www.bernadettecorporation.com.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt er op de website van Witte de With een magazine dat de aanzet vormt voor een breder onderzoek naar artistieke praktijken in de jaren negentig. Met bijdragen van o.a.: Shumon Basar (Sexy Machinery, Londen), Claire Bishop (Royal College, Londen), Payam Shafiry (kunstenaar/schrijver, Londen/Parijs) en Daniël van der Velden (ontwerper/schrijver, Amsterdam).

Deelnemers

back