NL EN

Mathias Poledna

Witte de With start haar nieuwe seizoen onder de leiding van Nicolaus Schafhausen met twee tentoonstellingen: de thematische groepstentoonstelling Don Quijote en de eerste solotentoonstelling in Nederland van Mathias Poledna.

De tentoonstelling bevat twee van zijn meest recente filminstallaties Western Recording (2003) en Version (2004). Deze worden gepresenteerd in combinatie met andere media, hierdoor ontstaat een dialoog tussen de verschillende aspecten van zijn werk en wordt een uniek inzicht geboden in zijn veelzijdig oeuvre.

Poledna maakt voor zijn werk gebruik van historisch onderzoek, archieven en collecties. Hij deelt en ontwikkelt hierin zijn belangstelling voor de geschiedenis van de avant-garde cinema, voor het modernisme in architectuur en design, de snijvlakken tussen populaire cultuur en kunst en voor de postconceptuele institutionele kritiek. De laatste jaren nemen zijn projecten de vorm aan van sterk ingedikte filmische reconstructies. Deze roepen vluchtige momenten op uit de twintigste-eeuwse cultuur, vaak momenten uit de populaire cultuur, geplaatst in een bredere betekenis van moderniteit.

“Poledna’s methodische en formeel-esthetische onderzoeken op het snijvlak van archiefonderzoek en subjectiviteit maken dat laatste tot voorwerp van een extreme gestileerde kunstvorm, zonder dat ooit de opkomende spanning tussen tijdloosheid en historiciteit wordt ontkend. Door het aantal vertelmomenten te beperken tot de structuur van de filmloop en door stelselmatig te weigeren de verwachting van een realistische weergave in te lossen, stelt hij zich bloot aan het verwijt dat hij het historische laat verdwijnen in het esthetische. Maar in feite is Poledna’s installatie een reactie op een crisis in de concepten van geschiedenis en de precaire status van historische gebeurtenissen en wordt deze crisis als uitgangspunt genomen." (Tom Holert)

De tentoonstelling Mathias Poledna is samengesteld door Renske Janssen.

Mathias Poledna heeft in aanvulling op de tentoonstelling een filmprogramma samengesteld. Daarnaast verschijnt voor deze gelegenheid de publicatie Western Recording, een uitgave van WdW uitgevers in samenwerking met het Museum of Modern Art Foundation Ludwig Vienna (MUMOK). De publicatie wordt voorafgegaan door een inleiding van Matthias Michalka en Nicolaus Schafhausen en bevat essays van Alexander Alberro & Nora M. Alter en Tom Holert (in Nederlands, Engels en Duits).
ISBN 90-73362-67-9 (25 euro).

Activiteiten

Vrijdag 28 april 2006
15:00 Persconferentie, gevolgd door een hapje en een drankje met de kunstenaar en curator.
17:00 Lezing en boekpresentatie: Mathias Poledna in gesprek met Willem de Rooij. Gespreksleider: Nicolaus Schafhausen.
18:00 Opening.
23:00 After-party met DJ’s Roeland 303 & David Lieske in Zaal De Unie, Mauritsweg 52, Rotterdam.

Donderdag 18 mei 2006
19:30 Filmprogramma georganiseerd door Mathias Poledna.
Films with Music from Central Africa China Haiti Jamaica North America: Adebar, Peter Kubelka (1956, 69 sec.)
Meditation on Violence, Maya Derens (1948, 12 min.)
Sufferers’ Version, Mathias Poledna (2003, 6 min., 30 sec.)
Introductie door Nicolaus Schafhausen.

Locatie: Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam, www.lantaren-venster.nl.

Deelnemers

Curators

  • Renske Janssen

Verwante items

back