NL EN

Jesper Just

Met trots kondigt Witte de With de solotentoonstelling aan van de Deense kunstenaar Jesper Just, met twee nieuwe films en een keuze uit zijn eerdere werk.

De tentoonstelling vindt gelijktijdig plaats in Witte de With en de Ursula Blickle Foundation in Kraichtal, Duitsland. Een keuze uit Justs films wordt tevens in de ursula blickle videolounge in de Kunsthalle Wien, Wenen (Oostenrijk) getoond. In april 2007 reist de tentoonstelling door naar het S.M.A.K. in Gent, waar het in een nieuwe samenstelling te zien is.

Jesper Just werkt voornamelijk met film. De artistieke standpunten die hij inneemt behoren tot de meest interessante en dwingende binnen de huidige productie van bewegend beeld. Zijn werk kent vele gezichten en is iedere keer zo gelaagd, dat hoe dieper je er in duikt, des te meer een eenvoudige interpretatie zich aan je onttrekt; je wordt van de ene psychologische val in de andere gelokt. De eerste keer een film van Just zien, is een bijzondere ervaring. De toeschouwer wordt overvallen door indringende beelden over liefde, verlangen, pijn en verregaande existentialistische angsten.

Films als Invitation to Love (2003), A Fine Romance (2004) of The Lonely Villa (2004) zijn vaak betiteld als homo-erotisch of worden gezien als werken die een erotische vader-zoon verhouding aankaarten. Met een merendeels mannelijke cast, die hevig emotioneel beladen met elkaar omgaat, lijkt dit voor de hand liggend, maar Just is er niet op uit werk te maken dat slechts op een manier geïnterpreteerd kan worden. De personages en hun onderlinge verhoudingen komen voort uit Justs langdurige onderzoek naar menselijke relaties, waarin tekortkomingen, valkuilen en perversiteiten worden afgewisseld met waardigheid en schoonheid.

Nieuwe productie

Witte de With is verheugd dat Jesper Just in Rotterdam een nieuw werk produceert, getiteld A Vicious Undertow (2007). Dit project is geïnitieerd door Witte de With en de Ursula Blickle Foundation en wordt ondersteund door het S.M.A.K.
Met steun van de Danish Arts Council.

Publicatie

Naar aanleiding van deze tentoonstelling publiceren WdW uitgevers, de Ursula Blickle Foundation en het S.M.A.K. gezamenlijk de eerste publicatie met een overzicht van al het werk van Jesper Just. Het boek verschijnt in drie talen (Engels, Nederlands en Duits) en bevat een voorwoord door Philippe van Cauteren en Nicolaus Schafhausen, een inleiding van Sophie von Olfers, een introductie door Nina Folkersma, essays van Ilsa Colsell en Diedrich Diederichsen en een verslag van de nieuwste filmproductie door Jacob Lillemose. Het grafisch ontwerp wordt verzorgd door Kai Bernau en Susana Carvalho.

De tentoonstelling in Witte de With is samengesteld door Sophie von Olfers en Nicolaus Schafhausen.
www.jesperjust.com

Tentoonstellingspartners

De tentoonstelling vindt gelijktijdig plaats in Witte de With en de Ursula Blickle Foundation in Kraichtal, Duitsland
Opening 3 maart 2007
4 maart – 15 april 2007
(www.ursula-blickle-stiftung.de).

Een selectie van Just’s films wordt ook vertoond in de ursula blickle videolounge in de Kunsthalle Wien, Wenen, Oostenrijk
1 – 30 april 2007
26 april 13:00 uur Jesper Just in gesprek met Nicolaus Schafhausen
(www.kunsthallewien.at).

In april 2007 reist de tentoonstelling door naar het S.M.A.K. in Gent, België, waar het in een nieuwe samenstelling te zien is.
Opening 20 april 2007
21 april – 24 juni 2007
(www.smak.be).

Deelnemers

Curators

Netwerk

back