NL EN

Saâdane Afif

Witte de With presenteert een solotentoonstelling van Saâdane Afif. De tentoonstelling bestaat uit uitsluitend nieuwe producties, elk een bewerking van een bestaand werk. De tentoonstellingstitel verwijst naar de parameters van deze transformaties; de nieuwe werken zijn gebaseerd op de technische specificaties als de originelen.

In de tentoonstelling bevinden zich meerdere radio’s waarop een compilatieprogramma te horen is van songs geïnspireerd op Afifs werken. De door Afif geschreven introducties, met poëtische omschrijvingen van de songtekst en de muziek, de technische specificaties van de werken en de namen van de songwriter en componist, worden in populaire radiostijl aan elkaar gepraat door Marvin Piqué (voormalig DJ bij jongerenzender Funx FM). Het programma wordt live opgenomen tijdens de opening en vervolgens in een loop uitgezonden vanaf het dak van het nabij gelegen Westblaakgebouw. De zender is gedurende de tentoonstelling in de directe omgeving van het pand te ontvangen via FM 107.5 Mhz, en na afloop van de tentoonstelling als internetradio via www.technicalspecifications.net.

Saâdane Afifs werk staat bol van meervoudige betekenissen. Zijn beelden en installaties tonen een fascinatie voor muziek en muziekcultuur, door microfoons, versterkers, speakers of muziekinstrumenten en hun decoratieve afwerking na te bootsen of deze soms letterlijk te gebruiken. Veel van zijn werken bevatten muziek als een actief ingrediënt. Ook maakt hij veelvuldig gebruik van vanitas symbolen (met name de schedel) en klokken, kunsthistorische verwijzingen naar het verstrijken van de tijd en vergankelijkheid, als onderdeel van zijn formele vocabulaire.

Afif heeft een ongebruikelijke artistieke praktijk. Hij stelt zich niet op als geïsoleerd werkende kunstenaar, als enige verantwoordelijk voor het resultaat, maar delegeert het artistieke proces door opdrachten te geven aan een uitgebreid netwerk van andere kunstenaars, schrijvers, muzikanten en ontwerpers. Sinds 2004 nodigt Afif schrijvers uit om songteksten te schrijven gebaseerd op zijn kunstwerken. Deze worden in tentoonstellingsruimten gepresenteerd als muurteksten naast de originele kunstwerken, in plaats van de gebruikelijke didactische institutionele tekst. Ook geeft hij deze liedteksten aan componisten met de opdracht er een muziekstuk van te maken. De resulterende songs worden eveneens gepresenteerd, via koptelefoons of in een live performance en daarna uitgebracht op CD.

Afifs genereuze en dialogische benadering in de creatie en overdracht van kunst onderzoekt de relatie tussen origineel en reproductie. In Witte de With brengt Afif, in samenspraak met de curatoren, het proces van het vertalen van zijn eigen werk een stap verder, door voor het eerst zijn eigen beelden en installaties als uitgangspunt te nemen. In aanvulling hierop vormt de radio-uitzending een alternatief kader van plaats en tijd waarin Afifs werk kan worden ervaren. Technical Specifications is hierdoor op te vatten als zowel een im- als explosie van Afifs artistieke praktijk: hij reduceert zijn eigen werk tot de som der delen, maar boort hiermee tegelijkertijd nieuwe interpretaties, nieuwe uitvoeringen en nieuwe doelgroepen aan, voorbij de muren van de tentoonstellingsruimte.

Publicatie:

In mei 2009 verschijnt Saâdane Afifs monografie, eveneens getiteld “Technical Specifications”. Met essays van Daniel Baumann en Ina Blom, een introductie en samenvatting door Zoë Gray en Nicolaus Schafhausen
ISBN: 978-9-07336-284-0, prijs €25.

Zie voor meer informatie de publicatie pagina.

Deelnemers

Curators

back