NL EN

ACT VII: Of Facts and Fables

Met Act VI: Remember Humanity en Act VII: Of Facts and Fables presenteert Witte de With de volgende twee tentoonstellingen van het in de herfst van 2009 gestarte programma Morality. Beide tentoonstellingen openen op 12 mei, Act VI is te zien tot en met 29 augustus 2010 en Act VII tot en met 26 september 2010.

Er bestaat een traditioneel onderscheid tussen de aarde, als de ruimte van de natuur, en de wereld, als de ruimte van de mens. Ficties en abstracties behoren tot de wereld, net als denken en handelen. De fabel keert evenwel onvermijdelijk terug naar de natuur, op zoek naar motieven die uitgesloten zijn van de principes en verplichtingen van moraliteit: dieren, planten, mineralen. Kinderen zijn het ideale publiek voor de fabel, ook zij zijn vrijgesteld van de sfeer van moraliteit, hoewel dit tijdelijk is – dat wil zeggen, zolang zij kinderen zijn, ofwel ‘kinderlijk’ blijven. Wat dat betreft loopt dat wat uitgesloten is van moraliteit het gevaar als voorbeeld te worden gebruikt – een negatief voorbeeld weliswaar – van de ogenschijnlijk chaotische en anarchistische staat van de natuur. Het gedrag van dieren wordt bijvoorbeeld vaak in stelling gebracht in moralistische discoursen, om te bewijzen dat de ware natuur van de mens bestaat uit ongeremde impulsen die door de moraliteit in bedwang moeten worden gehouden.

Of Facts and Fables brengt een selectie werken samen, die dit domein van uitzonderingen mobiliseren en een kritisch beeld presenteren van de wereld en haar ficties, opererend in een ruimte van representatie die steunt op fabelachtige motieven. Geschiedenis, mystiek, fictie en wetenschappelijk discour komen in deze tentoonstelling samen; als ouderwetse denkpatronen, maar ook als potentieel voor nieuwe soorten speculatieve kritiek.

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Maison Descartes en CulturesFrance.

back