NL EN

Cosima von Bonin’s Far Niente for Witte de With’s Sloth Section, Loop # 01 of the Lazy Susan Series, a Rotating Exhibition

De Duitse kunstenaar Cosima von Bonin (1962) presenteert bij Witte de With, Center for Contemporary Art, een tentoonstelling met nieuwe kunstwerken rond de fenomenen luiheid en vermoeidheid. Met een laconiek gevoel voor humor creëert zij een bijzondere presentatie die is opgebouwd uit nieuwe en bestaande werken: van bovenmaats opgezette dieren en in elkaar genaaide doeken, tot ironische nabootsingen van minimalistische sculpturen. In deze presentatie vermengt Von Bonin elementen uit formalisme en abstractie met die uit de popart, balancerend tussen ernst en humor; nu eens zeer melancholisch, dan weer bruisend van kritische gevatheid.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de Italiaanse uitdrukking ‘Dolce far niente’, ‘het zalig nietsdoen’. In tegenstelling tot deze ontspannen en zorgeloze ledigheid, is de huidige situatie van Von Bonin overigens anders. Door het vele werk dat zij de komende maanden op zich heeft genomen, zal zij niet kunnen ’nietsdoen’. De tentoonstelling bij Witte de With is voor haar de start van een reeks van grotere museale tentoonstellingen in Europa.

Educatie

Tijdens deze tentoonstelling worden er verschillende educatieve activiteiten georganiseerd voor middelbare scholieren, mbo-ers en hbo-ers, zoals kunstconfrontaties en workshops. Tijdens de kunstconfrontatie maken de leerlingen kennis met het werk van Cosima von Bonin. De rondleider nodigt de leerlingen uit om zélf te kijken, verbanden te leggen, een eigen mening te vormen en te verwoorden. Dit actieve kijk- en denkwerk heeft een positief effect op de betrokkenheid van de leerling bij het kunstwerk en levert vaak verrassende gesprekken en discussies op over kunst en over het werk van Cosima von Bonin. Een kunstconfrontatie kost € 2,50 p.p.; max. 30 leerlingen. Betaling met Cultuurkaart is mogelijk. Iedere woensdag is er om 15:00 uur een gratis rondleidingen door een staflid van Witte de With. Ook op zondagen zijn er om 15:00 uur gratis rondleidingen voor iedereen. Deze gratis rondleidingen zijn niet bedoeld voor grote groepen.

Workshops Wolfert Tweetalig

Vier groepen leerlingen van Wolfert Tweetalig bezoeken Witte de With in het kader van de solo-expositie van Cosima von Bonin. Het bezoek bestaat uit twee onderdelen: een kunstconfrontatie en een workshop. In aansluiting op de expositie van Cosima von Bonin is de workshop gebaseerd op het thema luiheid. Onder begeleiding van Karin Schipper creëren de leerlingen tijdens de workshop hun eigen universum met behulp van stapelbare en rollende objecten. Voor de workshop wordt de klas opgedeeld in kleine groepjes, die elk hun eigen taak krijgen om dit universum tot stand te laten komen. Het groeiproces van de installatie wordt via film en fotografie vastgelegd door de leerlingen zelf. Op de beelden is te zien hoe de installatie langzaam groeit en tot leven komt. Het resultaat komt uiteindelijk samen in een stopmotionfilm. De vier stopmotionfilms worden zondag 7 november om 16.00 uur vertoond in het Goethe-Institut als één van de Slothful Sundays.

Art Now: Cosima von Bonin

Gedurende de tentoonstelling van Cosima von Bonin vindt ruim een maand lang, in samenwerking met de SKVR, het Cultuurtraject Art Now plaats.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Ondersteund door

The Indofin group, Cees en Inge de Bruin-Heijn
Goethe-Institut Niederlande
Galerie Daniel Buchholz (Berlijn/Keulen)
Galerie Neu (Berlijn)

Verwante items

back