NL EN

Character Is Fate

Op 27 januari 2015, precies vijfentwintig jaar na de oprichting van het instituut, presenteert Witte de With een nieuwe installatie door kunstenaar Willem de Rooij. Karakter Is Lot toont de horoscoop die Piet Mondriaan in 1911 liet maken. Een speciale vitrine die zich verhoudt tot de stand van de zon, maakt dat de horoscoop dagelijks op een gezet tijdstip, van 14:15 uur tot 14:30 uur, optimaal door de zon belicht wordt. Karakter Is Lot verwijst naar de parameters van conservering en presentatie van historische objecten en visualiseert tevens de fysieke positie van Witte de With tot de zon.

Eind 1911 stond Piet Mondriaan op het punt zijn geboorteland Nederland achter zich te laten en naar Parijs te verhuizen. In deze periode van artistieke en persoonlijke transformatie vroeg hij theosoof Adriaan van de Vijsel om astrologisch advies. Mondriaan werd geboren op 7 maart 1872 onder het sterrenbeeld Vissen.

In de horoscoop lezen we: “Uw verstand is zeer ontvankelijk en heeft mediumistische neigingen, het is in staat dingen te voelen zonder een uitleg te kunnen geven over hoe deze kennis verkregen is. Een verstand dat zich diplomatiek, rustig en op een systematische manier kan uitdrukken.”

Wij danken in het bijzonder het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag voor het uitlenen van Piet Mondriaans originele horoscoop. Dit project markeert de eerste editie van een jaarlijkse samenwerking tussen het RKD en Witte de With.

In het kader van deze installatie presenteren Willem de Rooij en Witte de With Publishers de nieuwe publicatie Character is Fate: Piet Mondrian’s Horoscope. Het boek bevat naast het herdrukken van de oorspronkelijke horoscoop en de bijbehorende transcripties ook teksten van Mondriaan kenner Wietse Coppes (RKD) en Kocku von Stuckrad (hoogleraar Religiewetenschappen). De presentatie van Character Is Fate: Piet Mondrian’s Horoscope was op 21 Mei 2015 in Witte de With.

Deelnemers

Curators

Netwerk

Verwante items

back