NL EN

AS LONG AS IT LASTS

In 1993 maakte kunstenaar Lawrence Weiner een werk op de 185 meter hoge Euromast in Rotterdam als onderdeel van een groepstentoonstelling over schilderkunst en architectuur. Hij schilderde de tekst AS LONG AS IT LASTS (tevens de titel van de tentoonstelling) over de hele lengte van de toren. Het is tot op vandaag een van de grootste werken die Weiner ooit heeft gerealiseerd. Het eerste nummer van de Witte de With publicatieserie Cahier documenteerde de tentoonstelling uitgebreid; de omslag werd ontworpen door Weiner. De Cahier bevatte ook de twee foto’s die hier nu in de lichtbak worden getoond, de ene overdag genomen, de andere bij nacht.

AS LONG AS IT LASTS, door Weiner bedacht als een terugkerend werk, verscheen opnieuw in Rotterdam in de voetgangerstunnel van het centraal station, in het kader van de stadstentoonstelling Melanchotopia in 2011.

Nu, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van Witte de With, benadrukt de zin van Weiner de voortdurend veranderende werkmodus van het instituut. Elke herhaling van het kunstwerk verlengt de betekenis die het belichaamt, waardoor er een conceptuele kortsluiting ontstaat.

AS LONG AS IT LASTS is als slogan niet per se pessimistisch, maar eerder een waarschuwing nooit veronderstellingen over de toekomst te maken.

Concept: Paul van Gennip
Fotografie: Bob Goedewaagen

In Light Of 25 Years

Deze presentatie is een onderdeel van In Light Of 25 Years, dat het 25 jarig jubileum van Witte de With viert. Voor deze serie presentaties krijgen tien kunstenaars en curatoren toegang tot Witte de Withs archief en maken elk een beeld dat elementen uit de recente kunstgeschiedenis analyseert.

Verwante items

back