NL EN

Een presentatie met werken van Jarmal Martis, Nelly Dos Reis, Enang Wattimena en Tina Rahimy

Voor deze presentatie breiden we ons MELLY’S Neighbours-programma uit met kunstopdrachten en displays die onze instelling verder verbinden met onze naburige gemeenschappen. Hier reflecteren we op de transformatie van Rotterdam in de afgelopen drie decennia, evenals op de veranderende relaties tussen deze gemeenschappen en onze instelling.

Eind vorig jaar hebben we twee beeldend kunstenaar en twee vertellers uitgenodigd om de ontwikkelingen in onze wijk vast te leggen en te onderzoeken. Het betreft de fotograaf Jarmal Martis samen met de verhalenverteller Nelly Dos Reis, de filmmaker Enang Wattimena, en de politiek filosoof Tina Rahimy.

Ze zijn begin 2020 gestart met hun onderzoeken waarbij ze zich lieten leiden door vragen als: Wie zijn onze buren? Welke buren hebben de ontwikkeling van deze kunstinstelling van dichtbij meegemaakt? Wat is de relatie, zo die er al is, tussen ons en hen? Hoe zal ons instituut er in de toekomst uitzien, vooral vanuit het perspectief van onze doorlopende transformatie die parallel loopt aan ons naamsveranderingsproces? En hoe stellen onze buren zich de toekomst van deze straat voor?

Ieder van deze nog in ontwikkeling zijnde projecten en gesprekken bleek na verloop van tijd een onverwachte wending te nemen. Dat gebeurde voor het eerst in de lente, naar aanleiding van de corona lockdown; en daarna als gevolg van de Black Lives Matter-beweging die in de zomer zowel in Rotterdam als internationaal van zich liet horen. Dit resulteerde in een koersverandering van ieder project in opdracht. Hoewel de voornaamste doelstellingen hetzelfde bleven, moesten er andere routes worden gevolgd; niet alleen om een nieuw ijkpunt te vinden, maar ook om de ingrijpend veranderde omstandigheden te kunnen verwerken. In deze vitrines zijn de onderzoeksuitkomsten te zien van Martis, Dos Reis, Wattimena en Rahimy gemanifesteerd in fotografie, video-interviews, textiel en tekst.

Dit project werd samengesteld door curator Jessy Koeiman en is onderdeel van Anchored (Verankerd), een serie waarin onze directe omgeving in Rotterdam wordt onderzocht, waaronder ons gebouw, onze straat en onze buren. Het maakt onderdeel uit van ons doorlopende initiatief tot naamsverandering. Ervaar ook de andere projecten van Anchored in de series op onze eerste en tweede verdieping.

De wand- en vloerafbeeldingen in MELLY zijn 1,5 meter indicatoren; in opdracht ontworpen door Enchilada (Rotterdam). Het meubilair is ontworpen door Manuel Raeder (Berlijn).

Deelnemers

  • Nelly Dos Reis, Jarmal Martis, Tina Rahimy, Enang Wattimena

Curators

Verwante items

back