NL EN

Maike Hemmers: Deze diepte wordt voelbaar

Maike Hemmers is een Rotterdamse kunstenaar die in haar onderzoek reflecteert op intuïtieve materiële relaties, gevormd door haar interesse in feministische architectuur, en wat zij queer en zacht verzet noemt; distantiëren van en heroverwegen van dominante normen en onderdrukkende machtsdynamieken. Dit onderzoekt ze door middel van pasteltekeningen, tekst en alledaagse relationele kunstobjecten, waarbij ze probeert weer te geven hoe affecten, gevoelens en relaties zich door een lichaam bewegen.

Voor 84 STAPPEN nodigt Hemmers de toeschouwer uit haar te vergezellen op een reis door innerlijke landschappen. Het werk is gebaseerd op een reeks somatische 'proceswerk'-sessies die werden gefaciliteerd door de kunstenaar en proces-werker Savannah Theis. In samenhang hiermee nodigde Hemmers een groep goede vrienden uit om deel te nemen aan een speciale workshop van Theis, die vervolgens vorm gaf aan de installatie van de hier getoonde sculpturen. Proceswerk (ook wel 'procesgeoriënteerde psychologie' genoemd) ontstond in de jaren zeventig binnen de Jungiaanse psychologie en is een veelomvattend en evoluerend model dat zich richt op het faciliteren van bewustzijn op individueel, relationeel en collectief niveau.

De kunstenaar maakt gebruik van innerlijke ontwikkelingen, of die nu onderbewust, lichamelijk of energetisch zijn, om begrip en oriëntatie te bevorderen. Dit doet ze door het maken van zowel pasteltekeningen als zachte sculpturen, waarbij ze een omgeving creëert waarin gereflecteerd kan worden op de rol van queer en zacht verzet. In haar tekenmethodologie wordt het lichaam gescand, en elk deel wordt gevoeld als een kleur, die het kleurenpalet voor elk van haar pasteltekeningen gaat vormen. Samen documenteren Hemmers' tekeningen zintuiglijk de lichamelijke ervaringen op een bepaald moment. De sculpturen zijn gemaakt in samenwerking met textielontwerpster Karen Huang. Ze zijn gevuld met materialen variërend van kersenpitten tot cedarbast, en kunnen op verschillende manieren worden ervaren: door geur, zicht en tastzin, door erop te zitten of te liggen als steun, of door ze te dragen en om het lichaam te wikkelen als een kledingstuk.

Deelnemers

Curators

Series

Ondersteund door

Mondriaan Fondsifa (Institut für Auslandsbeziehungen)

Verwante items

back