NL EN

BOEKEN ‘Vistas of Modernity' met Sekai Makoni

Online Reserveer tickets

Data:
Leesgroep 1: vrijdag 25 juni, 18 – 20 uur
Leesgroep 2: vrijdag 30 juli, 18 – 20 uur
Leesgroep 3: vrijdag 27 augustus, 18 – 20 uur
Boekpresentatie: zaterdag 11 september, 15 - 17 uur

Locatie: MELLY/online
Voertaal: Engels

Kunstinstituut Melly presenteert in samenwerking met het Mondriaan Fonds op 11 september van 15 tot 17 uur de publicatie Vistas of Modernity: decolonial aesthesis and the end of the contemporary van Rolando Vázquez. Het programma verkent de historische context en de huidige vocabulaires van urgente debatten over de inclusiviteit van kunstinstellingen zoals musea en hedendaagse kunstruimtes. Genodigden zullen reageren op het essay, met een keynote lezing door professor Gloria Wekker en moderatie door Nancy Jouwe. Op termijn zullen meer sprekers worden aangekondigd en wordt er een reserveringslink gedeeld.

In de aanloop naar de lancering organiseert Kunstinstituut Melly een serie leesgroepen. De tekst zal in drie delen worden gelezen en bediscussieerd door Sasha Huber, Sekai Makoni en Wendelien van Oldenborgh. De leesgroepen zullen online plaatsvinden via Zoom met een onbeperkt aantal deelnemers. Om deel te nemen aan een leesgroep, is inschrijven verplicht. Hiermee ontvangt u dan meteen een PDF met de relevante tekst. Rolando Vázquez zal het laatste half uur van elke sessie bijwonen, en antwoorden en reflecties geven op de interpretaties van de leesgroep. Schijf je hier in voor de leesgroepen.

Lancering en serie leesgroepen

vrijdag 25 juni 18 - 20 uur
‘Decoloniality’ & ‘Modernity’ met Sasha Huber

vrijdag 30 juli 18 - 20 uur
‘Coloniality’ met Sekai Makoni

vrijdag 27 augustus 18 - 20 uur
‘The Colonial Difference’ met Wendelien van Oldenborgh

zaterdag 11 september 15-17 uur
Boekpresentatie: Vistas of Modernity met Prof Gloria Wekker, Nancy Jouwe, Rolando Vázquez e.a.

Vistas of Modernity duikt in de historische contexten en de esthetische conditionering die vormgeven aan de huidige inspanningen om de inclusiviteit van kunstinstellingen en educatieve ruimtes in Nederland en daarbuiten aan te pakken. Door middel van een serie ansichtkaarten of 'doorkijkjes' (Vistas) traceert Vázquez de zintuiglijke contouren van ‘colonial difference’, en stelt hij een begrip van ‘positionality’ voor als essentieel voor dekoloniaal werk. Dit, zo legt hij uit, is de basis voor het begrijpen en uitvoeren van een ‘decolonial aesthesis’.

Het essay is geschreven in opdracht van het Mondriaan Fonds als onderdeel van haar essayreeks over actuele onderwerpen binnen de beeldende kunst en het cultureel erfgoed. Kunstinstituut Melly organiseert het evenement in dialoog met de lopende inspanningen van haar initiatief tot naamsverandering en het voortdurende proces van institutionele transformatie door middel van collectief leren.

Deelnemers

Netwerk

Series

Verwante items

back

Binnenkort! 22 september 18-21u, Finissage 84 STEPS en Stille Veiling, en ook Mama Aisa met Boris van Berkum, Alexandra van Dongen, Marian Markelo en Gloria Wekker