NL EN

BOEKEN: ‘From the Source’

Live Reserveer tickets

Taal: Engels

Sluit aan bij een avond gevuld met BOEKEN, een programmaserie over de boeken die ons hebben gevormd en waarom we van ze houden.

In deze speciale editie van BOEKEN zullen we worden vergezeld door veelgeprezen inheemse en niet-inheemse stemmen in de beeldende kunst van over de hele wereld. Samen zullen we discussiëren over de inzichten van inheemse kennis en publiceren in een tijd waarin niet-nationalistische vormen van territoriale saamhorigheid steeds belangrijker worden in een wereldwijd sociaal-politiek klimaat dat steeds meer verdeeldheid zaait.

In een werkelijk unieke bijeenkomst is een programma samengesteld met bijdragen van Bidjara/Garingbal-kunstenaar D Harding; de Peruaanse kunstenaar Claudia Martínez Garay; de Sāmoan/Perzische/Cantonese kunstenaar, schrijver, curator en onderzoeker Léuli Eshrāghi; Tate Adjunct Curator, First Nations and Indigenous Art Pablo José Ramírez en de Sāmoan-kunstenaar Yuki Kihara.

HBij de introductie van en het toosten op de lancering van Čatnosat: Indigenous Art, Knowledge and Sovereignty zullen we worden bijgestaan door kunstenaar, onderzoeker en co-editor Liisa-Rávná Finborg. Het programma viert de Nederlandse lancering van Čatnosat, de catalogus van het Sámi Paviljoen van de 59e Biënnale Arte, mede uitgegeven door Valiz en OCA / Office for Contemporary Art Norway. Dit is de eerste keer dat Sámi kunstenaars uitsluitend Sápmi, hun thuisland, vertegenwoordigen in een nationaal paviljoen in Venetië en de eerste keer dat de Sámi worden erkend als een natie in een paviljoen dat hun naam draagt. Het boek Čatnosat dient als een project op zich om verdere reflecties te bieden over Sámi kunst en kennis, rekening houdend met Sámi noties van niet-lineaire tijd en de centrale rol van het vertellen van verhalen, geluid en het gesproken woord.

Samen zullen deze medewerkers persoonlijke hoogtepunten delen van inheemse kunstgeschiedenissen en de boeken die deze documenteren. Hoe kunnen we kijken naar de internationale geschiedenissen van Inheemse kunst en haar relatie tot Inheemse kennis? Wat betekent het om inheemse kennis te documenteren in gedrukte vorm en in beeld? Hoe kunnen inheemse vormen van territoriale saamhorigheid verzet bieden tegen de nationalistische stereotypen die momenteel opnieuw de kop opsteken?

Deelnemers

Netwerk

  • Valiz

Series

back