NL EN

Een presentatie met werken van Jarmal Martis, Nelly Dos Reis, Enang Wattimena en Tina Rahimy

Voor deze presentatie hebben we het MELLY's Buren-programma uitgebreid met kunstopdrachten en presentaties die onze instelling verder verbinden met onze naburige gemeenschappen. Hier reflecteren we op de transformatie van Rotterdam in de afgelopen drie decennia, evenals op de veranderende relaties tussen deze gemeenschappen en onze instelling.

Eind vorig jaar hebben we twee beeldend kunstenaar en twee vertellers uitgenodigd om de ontwikkelingen in onze wijk vast te leggen en te onderzoeken. Het betreft de fotograaf Jarmal Martis samen met de verhalenverteller Nelly Dos Reis, de filmmaker Enang Wattimena, en de politiek filosoof Tina Rahimy.

Ze zijn begin 2020 gestart met hun onderzoeken waarbij ze zich lieten leiden door vragen als: Wie zijn onze buren? Welke buren hebben de ontwikkeling van deze kunstinstelling van dichtbij meegemaakt? Wat is de relatie, zo die er al is, tussen ons en hen? Hoe zal ons instituut er in de toekomst uitzien, vooral vanuit het perspectief van onze doorlopende transformatie die parallel loopt aan ons naamsveranderingsproces? En hoe stellen onze buren zich de toekomst van deze straat voor?

Ieder van deze nog in ontwikkeling zijnde projecten en gesprekken bleek na verloop van tijd een onverwachte wending te nemen. Dat gebeurde voor het eerst in de lente, naar aanleiding van de corona lockdown; en daarna als gevolg van de Black Lives Matter-beweging die in de zomer zowel in Rotterdam als internationaal van zich liet horen. Dit resulteerde in een koersverandering van ieder project in opdracht. Hoewel de voornaamste doelstellingen hetzelfde bleven, moesten er andere routes worden gevolgd; niet alleen om een nieuw ijkpunt te vinden, maar ook om de ingrijpend veranderde omstandigheden te kunnen verwerken. In deze vitrines zijn de onderzoeksuitkomsten te zien van Martis, Dos Reis, Wattimena en Rahimy gemanifesteerd in fotografie, video-interviews, textiel en tekst.

Dit project werd samengesteld door curator Jessy Koeiman en is onderdeel van Anchored (Verankerd), een serie waarin onze directe omgeving in Rotterdam wordt onderzocht, waaronder ons gebouw, onze straat en onze buren. Het maakt onderdeel uit van ons doorlopende initiatief tot naamsverandering. Ervaar ook de andere projecten van Anchored in de series op onze eerste en tweede verdieping.

De wand- en vloerafbeeldingen in MELLY zijn 1,5 meter indicatoren; in opdracht ontworpen door Enchilada (Rotterdam). Het meubilair is ontworpen door Manuel Raeder (Berlijn).

Deelnemers

Curators

Series

back
Jouw veiligheid en die van onze medewerkers staat voorop. We volgen de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging om jouw bezoek zo veilig mogelijk te maken. Voor een bezoek aan ons pand is een geldig coronatoegangsbewijs verplicht voor alle bezoekers ouder dan 13 jaar. Onder een coronatoegangsbewijs valt een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Tevens is het verplicht een mondkapje te dragen en 1,5m afstand te houden van andere bezoekers en medewerkers. Om de MELLY bookshop te bezoeken heb je geen ticket maar wel een coronatoegangsbewijs nodig. Op verschillende plekken in het pand worden desinfecterende middelen aangeboden.