NL EN

Rotterdam Cultural Histories # 18: Het kunstklimaat van de jaren tachtig in de Witte de Withstraat

Deze editie van Rotterdam Cultural Histories richt zich op het kunstklimaat van de jaren tachtig in de Witte de Withstraat. De tentoonstelling presenteert archiefmateriaal, zoals historische foto's en documentatie van kunstenaarscollectief Het Veem, evenals drie galeries: Galerie Snoei, Galerie van Mourik, Tudelu Galerie. Zij waren allemaal gevestigd in de Witte de Withstraat in de jaren tachtig. Ook worden actuele foto’s gepresenteerd die zijn gemaakt door Jannes Linders. Deze geven het huidige gebruik van de oorspronkelijke locaties van deze kunstinitiatieven weer. Het doel van deze tentoonstelling is om rol te onderzoeken die deze kunstinitiatieven speelden bij het vormgeven van het kunstklimaat van onze straat, en om de manier waarop ze de basis hebben gelegd voor de oprichting van onze eigen instelling te erkennen.

In die tijd werden veel nieuwe instellingen opgericht, die zich vestigden in de buurt.
Hieronder vallen: CBK Rotterdam (1982), het Maritiem Museum (1986), het Nederlandse Architectuurinstituut NAi ( 1988), die uiteindelijk opging in Het Nieuwe Instituut (2013), onze instelling, voorheen bekend als Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst (1990), het Nederlands Fotoarchief (nfa) (1990) en het Nederlands Fotoinstituut (NFI) (1994) die later opgingen in het Nederlands Fotomuseum (2003), de Kunsthal (1992), V2_Lab for the Unstable Media (1994), Worm (1994), M.a.M.A. (1997), TENT Rotterdam (1999). Samen hebben deze instellingen een grote bijdrage geleverd aan het kunstklimaat in Rotterdam.

Deze tentoonstelling, is een van de aankomende projecten die zich richten op een lopend onderzoek naar de geschiedenis van de straat sinds 1871, het jaar dat de straat de naam Witte de Withstraat kreeg. Een straat die ooit geassocieerd werd met redactie kantoren en persen van verschillende kranten; een periode kende van zogenaamd ruig nachtleven; en meer recentelijk beschouwd wordt als een kunstkwartier en centrale bestemming voor hotels, restaurants, cafés; en daarmee samenhangend, van cultureel toerisme. Sinds 2013 vindt er, door de organisatie Kunstblock, een institutionele samenwerking en crosspromotie plaats tussen: CBK, MAMA, TENT, V2, WORM en onze instelling.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Wendy van Slagmaat-Bos en maakt deel uit van Rotterdam Cultural Histories, een samenwerkingsproject tussen onze instelling en TENT Rotterdam, beide gehuisvest in hetzelfde gebouw. Dit langlopende onderzoeksproject, dat in 2014 van start ging, richt zich op het bestuderen van de gemeenschappelijke wortels van deze instellingen in Rotterdam. Deze presentatie maakt ook deel uit van Anchored (Verankerd), een project reeks die de directe omgeving van deze instelling verkent, inclusief het gebouw, de straat en de buren. Ervaar andere Anchored-projecten bij MELLY en op onze tweede verdieping.

Curators

Series

Verwante items

back