NL EN

WHERE ARE THE BLACK BODIES DANCING? – Aflevering 1: Ontvouwen van raciale structuren in dans

Online

WHERE ARE THE BLACK BODIES DANCING is een tweedelige online serie die moet worden gezien als een onderzoek dat tot leven komt. Door middel van een visuele verzameling van gesprekken, performances en kunst bevragen we het huidige witte landschap in de hedendaagse dans, terwijl we actief ruimte creëren voor zwarte lichamen.

Aangezien we in een tijd leven waarin activisme een primaire zaak is, moeten onderdrukkende structuren in de dans worden belicht. Daarom beginnen we de serie met het onthullen van complexe waarheden zoals institutionele normen, tokenisme en othering. De hele aflevering kan gezien worden als een vorm van counter-storytelling aangezien zeer geprezen concepten als diversiteit en gelijkheid worden tegengesproken door Christian Yav en Junadry Leocaria.

In een moment van kwetsbaarheid vragen we hen wat het betekent om een ​​zwart lichaam te zijn in een wit instituut. Sterker nog, wat zijn de problemen achter de hedendaagse diversiteit? En hoe creëren zij actief ruimte voor anderen of voor zichzelf?

Op het programma staat een improvisatiestuk van Junadry Leocaria, die haar wortels in Kapwani Kiwanga’s tentoongestelde werk in Kunstinstituut Melly omarmt. Bovendien wordt Kiwanga's concept van verzet gebruikt als een belangrijk thema in deze online serie.

Deze fellow sessie is geleid door Aqueene Wilson, die in 2019 ook onderzoek deed naar het gebrek aan zwarte dansers in Nederlandse instellingen.

 

Deelnemers

Curators

Ondersteund door

Stichting Droom en Daad

Verwante items

WHERE ARE THE BLACK BODIES DANCING? – Aflevering 2: Weerstand in bloei
24 april 2021, 19:00
Online
back
Jouw veiligheid en die van onze medewerkers staat voorop. We volgen de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging om jouw bezoek zo veilig mogelijk te maken. Voor een bezoek aan ons pand is een geldig coronatoegangsbewijs verplicht voor alle bezoekers ouder dan 13 jaar. Onder een coronatoegangsbewijs valt een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Tevens is het verplicht een mondkapje te dragen en 1,5m afstand te houden van andere bezoekers en medewerkers. Om de MELLY bookshop te bezoeken heb je geen ticket maar wel een coronatoegangsbewijs nodig. Op verschillende plekken in het pand worden desinfecterende middelen aangeboden.