NL EN

Exile: Art after Culture? A second decade of e-flux journal

In 1862 waarschuwde de Engelse historicus en politicus Lord Acton: Ballingschap is de kweekvijver van nationaliteit. Naties en verbondenheid worden geboren uit vervreemding. Een nieuwe natie wordt gevoed door het identificeren van verloren rechten en door het cultiveren van een gevoel van authentiek toebehoren dat is geschonden of onderbroken, dat werd ontkend of uitgesteld.

Vandaag de dag zou je jezelf kunnen afvragen: Waarvan ben ik vervreemd? Wat is mij ontzegt? Maar ook: wat moedigt mij aan om deze schulden nu te voelen, en ongedaan te maken? Het is niet alleen een kwestie wat uit iemand zijn greep is gerukt, of wie uit diens huis is ontvreemd, maar wie er profiteert van dit gevoel van verlies. Het is een kwestie van wat er wordt gebouwd vanuit het idee dat alles wat verloren is gegaan op een of andere manier moet worden teruggedraaid en hersteld.

Nu moeten we hier een beetje voorzichtig zijn. Omdat veel is verloren gegaan en veel is gestolen. Er zijn geldige claims te maken. Naast een groeiend besef van wat verloren is aan het kolonialisme, betreuren velen in Europa tegelijkertijd het verlies van dit verloren rijk. Nog verder op rechts, wordt dagelijks getreurd om het verlies van macht, die ze eigenlijk nooit hadden.

In dit klimaat worden kunstenaars en kunstbeoefenaars plots geconfronteerd met een politiek die veel verder gaat dan sociale betrokkenheid. Deze politiek is affectief en historisch geladen, en ideologisch zeer ontvlambaar. Andere vragen dienen zich aan: zijn we, net als vele anderen, vervreemd van de moderne beloften van kunst die verbonden is met revolutionaire transformatie? Willen we terugkeren om die beloften te herstellen? Of voorwaarts gaan met weinig garanties?

Exile omvat lezingen en reacties en workshops van Julieta Aranda, Kaye Cain-Nielsen, Binna Choi, Sofia Hernandez Chong Cuy, iLiana Fokianaki, Coco Fusco, Jeanne van Heeswijk, Charl Landvreugd, Chus Martinez, Metahaven, Christian Nyampeta, Anton Vidokle, Mary Wang en Brian Kuan Wood.

Programma

9:30 uur: Registratie en koffie

10:00 – 12:00 uur: Welkom en introductie door Sofía Hernández Chong Cuy en Brian Kuan Wood
Presentaties door Metahaven en Christian Nyampeta

12:00 uur: Lunch break

13:00 – 13:50 uur: Workshops Jeanne van Heeswijk en Mary Wang

14:00 – 15:40 uur: Introductie door Kaye Cain-Nielsen
Presentaties door iLiana Fokianaki en Coco Fusco
Reacties door Charl Landvreugd en Binna Choi

15:40 - 16:00 uur: Koffie pauze

16:00 - 17:00 uur: Presentaties door Julieta Aranda en Anton Vidokle
Reacties door Chus Martinez
Conclusies door Kaye Cain-Nielsen en Yoeri Meessen

17:00 - 18:00 uur: Drinks

Workshops

Bezoekers van de conferentie hebben de mogelijkheid om één van twee workshops bij te wonen. Aanmelding voor een workshop kan tijdens je registratie bij aankomst, houd er rekening mee dat de plaatsen voor workshops beperkt zijn.

WORKSHOP 1: ‘Composing “Factless Autobiographies”’ met Mary Wang
WORKSHOP 2: ‘Radicalizing the Local, and a Politics of Relation’ met Jeanne van Heeswijk

Exile is georganiseerd door Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst en e-flux journal, in samenwerking met Erasmus University College en het Rotterdam Arts & Sciences Lab.

Deelnemers

Netwerk

Verwante items

back